Jesť zdravo sa dá hravo

Vo Vašej kuchyni by nemal chýbať parný hrniec – zachová vitamíny v potravinách a varenie s ním je zábava.

4.4/5 - (14 votes)

Držíte sa hesla „ v zdravom tele zdravý duch“ alebo potrebujete zhodiť pár kilogramov? Parný hrniec je pre Vás ten správny doplnok do kuchyne. Varíte v ňom bez tuku a oleja, úplne Vám postačí čistá voda. Takto pripravené jedlo bude plné zachovaných vitamínov, stopových prvkov a minerálov, ktoré sú pre naše telo veľmi dôležité. Na pare pripravíte zeleninu, ryžu, mäso, ryby aj omáčky. Poľahky naraz pripraví predjedlo, hlavné jedlo a prílohu.

Výhody parného hrnca

  • varenie bez oleja a tuku
  • z jedla neuniknú živiny
  • chuť zeleniny je zachovaná
  • nutričná hodnota pokrmov
  • príprava jedla je rýchla a pohodlná
  • príprava viacero jedál naraz
  • jednoduchá údržba (vhodné do umývačky riadu)

Nevýhody parného hrnca

  • väčšia vstupná investícia
  • nutná potreba väčšieho miesta na uskladnenie
thumb_up Chcete si vybrať dobrú pekáreň na chleba na základe nezávislého porovnania? Pozrieť porovnanie

Príprava jedla v parnom hrnci nie je nič zložité a zvládnu to aj úplný začiatočníci. V podstate nalejete vodu, vložíte potraviny do nádob a hotovo. Varenie uľahčujú rôzne funkcie parného hrnca. Napríklad časovač alebo odložený začiatok varenia.
Pri výbere parného hrnca by ste sa mali pozrieť na jeho dizajn, objem hrnca. Nepriehľadnite ani koľko varných nádob obsahuje, z akého materiálu sú nádoby. Príkon a spotreba sú tiež dôležité. Nezabúdajte ani na to či má parný hrniec ukazovateľ vody, displej a akú má dĺžku kábla.

Na čo nezabudnúť pri výbere parného hrnca?

Výkon a príkon parného hrnca – tento parameter je dôležitý. Čím je príkon vyšší, tým rýchlejšie je hrniec pripravený na varenie. Samozrejme platí, čím vyšší výkon, tým väčší príkon. Výkon  sa tu pohybuje na úrovní od 600 W po 2000W.

Príslušenstvo k parným hrncom – často ide o nádobu na varenie ryže, držiaky na varenie vajec, nádoby na puding. Treba sledovať, čo je vo výbave parného hrnca a čo je potrebné dokúpiť.

Objem hrnca – treba si dobre premyslieť koľko jedál budete v hrnci variť. Či ide o dvojčlennú alebo viacčlennú rodinu. Na trhu sú hrnce ktoré majú objem 10 litrov, čo je postačujúce pre klasickú 4 člennú rodinu no nájdete aj väčšie či menšie hrnce.
Ďalším ukazovateľom je počet nádob. Najčastejšie parné hrnce obsahujú 3 nádoby – čo vám umožňuje pripraviť 3 rôzne druhy pokrmov naraz.Tieto nádoby sa pohybujú v rozmedzi 2-4 litre.
Nezabudnite sa pozrieť aj veľkosť nádoby na vodu. Tá by mala mať objem aspoň 1 liter, čo vydrží na 60minút varenia. Hladina vody by sa mala dať ľahko kontrolovať voľným okom a nemal by byť problém doliať vodu počas prípravy jedla.

Programy a funkcie – veľa modelov má špeciálne funkcie. Sú to napríklad expresné parenie či rýchlonaparovanie. Každý by však mal umožniť aspoň čiastočne automatickú prípravu. Tie najlepšie parné hrnce majú inteligentný časovač, ktorý jedlo začne pripravovať postupne tak aby boli pripravené v rovnakú hodinu.

Čistenie a údržba – pri výbere parného hrnca je tiež dobré prihliadať na to, či sa dajú nádoby umývať v umývačke riadu a či zelenina nezanecháva na zariadení fľaky.

Cena – hrá pri výbere akéhokoľvek spotrebiča jednu z najdôležitejších úloh. Treba pamätať že aj tu cena odráža kvalitu a teda platí, čím je parný hrniec drahší, tým je aj kvalitnejší. Ak chcete parný hrniec využívať pravidelne určite sa oplatí investovať. Pri drahších modeloch máte garantovanú záruku, odolnejší materiál a samozrejmosťou je možnosť reklamácie.

Objav zľavy! NovyNabytok.sk

Ak vás článok zaujal, prosím kliknite, že sa vám páči alebo ho zdieľajte na Facebooku. Ďakujeme!

4.4/5 - (14 votes)
Podobné články
Autor článku
Ivana Bujalková

Mojim hobby sú interiérový dizajn a starostlivosť o domácnosť. Cieľom článkov je pomôcť každému, kto chce zlepšovať a skrášľovať svoje bývanie.